<

Har du steraliserat dig?

Så sitter jag här och försöker få ner det som rör sig i huvudet. Jag har suddat och börjat om flera gånger. Så jag tänker jag går rakt på sak.
 
Jag har sedan jag satte in p-staven när Hugo var 3månader haft blödningar. Har liksom aldrig vetat när de skulle komma eller för den delen sluta. Det ger en inte så mycket sug efter samvaro med sin andra hälft.
 
I fredag var jag hos läkaren för utvärdering av mina tabletter, har bytt sort nu då de andra gav mer biverkingar än det gav. Tog även upp detta med blödningarna. Så nu är en remiss skickad till gynekologen. 
 
Så nu går mina tankar till om det är p-staven som orskar mina blödningar, vilket är högst troligt, så måste jag fundera på annat preventivmedel för framtiden. Vi ska ju inte ha fler barn. Så tankarna på sterilisering har slagit mig.
 
En del av min känner mig säker på det. En annan del tvivlar. Inte för att jag ska ångra mig. Jag fyller 35år i höst och jag vill inte genomgå en graviditet till och inte en havandeskapsförgiftning till. Med andra ord jag vill inte må så igen. Eller utsätta varken Erik eller Hugo för detta.
 
MEN! Ja det finns alltid ett men när jag tänker på Hugo. Vad gör vi om något händer med Hugo? Tänk om ett barn kan hjälpa oss få behålla honom? Tänk om Hugo dör? Det är ganska många om. Och jag vet man inte skall binda upp sig på om. 
 
Har du steraliserat dig? Eller känner du någon som gjort det som kanske skulle kunna delge sina erfarenheter  till mig?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget!
Tilda Barkselius

Önskar jag kunde komma med bra tips och råd, men hoppas du får svar någon annanstans ifrån <3

Alice

Oj, oj, verkligen ett svårt beslut det där. Tyvärr vet jag inte vad jag kan delge mer än mina lyckotanker att du lyckas ta ett beslut. <3

åsa i åsele

Jag skulle inte sterilisera mig,
jag började med pspruta då Elin var bebis å det har funkat otroligt bra, en blödning på 11 år är ju inget att gnälla över.

Nu vet jag inte skillnaden mellan pstav & pspruta, men kanske skulle pspruta passa Dig bättre?

Ta en diskussion med gyn/barnmorska eller liknande.

Yohanna af Skovde

Det är så himla synd att det inte finns mer vettiga preventivmedel än att sterilisering ska vara ett alternativ. Vad du än väljer så hoppas jag att det går bra! Men what if det fanns något utan hormoner, risker eller permanenta lösningar.

elin

Sv: Åh att det alltid ska krångla , hoppas du det löser sig! Tycker absolut du ska kolla in den sidan , kramis!

Netti Starby

Jag har funderat starkt på att sterilisera mig under en lång tid men har bara inte tagit tag i saken. Kramis

BP

Alltså ni är ju två. Varför är det du som ska sterilisera dig? Erik skulle ju också kunna göra det, eller hur!? Min svåger gjorde det faktiskt när han och svägerskan hade fått sina två barn.

Då du är 35 år, har ett friskt barn och dessutom inte vill ha fler, än mindre utsättas för blödningar så go for it! Ja, eller kanske Erik kan go for it!!!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Har inte gjort det själv, men vet folk som har. Tycker det är något man ska bestämma själv. Känns det rätt till 100% så tycker jag absolut man ska göra det. Så länge inte ett sånt beslut är påtvingat är det ju bra tänker jag :)

Mirre - Sweetwords

Oj det är svåra beslut och förstår mycket rör sig i tankarna, hoppas att du ska känna vad som känns rätt

Emma Hellström

Vilket svårt beslut. Säger som ovan; hoppas vad du än väljer att det blir bra för dig!

Natalia Richardson

Min svägerska ha gjord det.
Och hon hade ont i över en vecka efter.
Det är allt jag kan ge i information väg,kram.

Natalia Richardson

Min svägerska ha gjord det.
Och hon hade ont i över en vecka efter.
Det är allt jag kan ge i information väg,kram.

Anonym

Jag har gjort det och har aldrig ångrat det...

Sv inget svar idag och jag kom aldrig till skott att ringa :(
Det är lika med kycklingarna varje år...men dessa tar priset, de verkar ju inte ens veta åt vilket håll de bor....haha
Kram

Marianne

Tror min kommentar blev anonym av någon anledning

M

Nej jag har inte steriliserat mig. Men jag var tvungen att skriva när jag såg att någon tipsat om P-spruta och nej prova inte det istället för p-stav. Den kan du ju inte ångra på något vis. Är det insprutat så är det liksom.

Jag talar av egen erfarenhet. Jag provade en sån när jag hade gått utan preventivmedel i flera år. Jag kände min kropp, visste när jag hade ägglossning och när jag skulle ha mens. Men den där jäkla sprutan förstörde så mkt. Den vände upp och ner på allt jag visste och kände. Jag mådde pyton. Ett helt år med blödningar. Jag visste aldrig om det skulle räcka med ett trosskydd eller om det behövdes större grejer. Jag tog bara en spruta. Den ska fyllas på var tredje månad men en spruta räckte för att förstöra så mkt för mig. Måendet, humöret, blödningar ...

Jag kanske hade krashat iallafall. Men jag hade inte haft sådant strul med blödningar iaf.

Norahsmamma

Jättesvårt beslut, har tyvärr inget vettigt tips att ge dig mer än lycka till <3

ullie

såna där tankar är hemska att hamna i .
när vi gjorde sista kejsarsnittet frågade hon om hon då samtidgt men nää ja kunde inte

ja har p spruta ja som är livrädd för sprutor går dit var 15 v o får ett litet stick i rumpan två sek sen färdigt o ja ja har aldrig mått så bra o vet du mera .. ingen mens o blödningar överhuvudtaget o mår jätte bra hade massa blöd innan o pms grejer men nä inte ens humör bara lite nedstämd just då kanske men nästan aldrig nå. så testa det om du vill kan rekommenderas
Hoppas veckan börjat bra kram

J

Hoppas du får reda på vad det är och att det löser sig! :)

Carro

Ja det där med preventivmedel är jobbigt, jag har minipiller och det har alltid fungerat bra för mig. Jag har tyvärr ingen erfarenhet av sterilisering.

Linda

Oj så svårt :/
Har inget att komma med gällande frågan :(

Sara Ekman

Jobbigt beslut :/

tess

Är man helt säker på att man inte vill ha fler barn är det klart att tanken slår en av sterilisering. Heja dig, och hoppas du kommer fram till något bra!
Jag har kopparspiral som fungerar sådär. En riklig mens & en jävla pms, men det fungerar säkert för andra! Nöjd i övrigt!

Kram

Biggeros

Jag har fortfarande min hormonspiral som minskar blödningarna. Jag har tyvärr ingen erfarenhet av att sterilisering. Hoppas att du får ett bra råd/ krsm

Carolina Thoor

Många tankar förstår jag. Själv hade jag inte velat steralisera mig, oavsett faktiskt, jag hade hellre varit försiktig då det kommer till samlag om man vet att man inte vill ha ett till barn. För tänk om det kommer upp en liten längtan, då blir man nästan förkrossad om man vet att det inte går! :(

Sv; ja, det kanske kan vara pollen för dig. Själv är jag inte pollen allergiker, men kanske känner av det iallafall?

Carolina Thoor

Många tankar förstår jag. Själv hade jag inte velat steralisera mig, oavsett faktiskt, jag hade hellre varit försiktig då det kommer till samlag om man vet att man inte vill ha ett till barn. För tänk om det kommer upp en liten längtan, då blir man nästan förkrossad om man vet att det inte går! :(

Sv; ja, det kanske kan vara pollen för dig. Själv är jag inte pollen allergiker, men kanske känner av det iallafall?

Jennifer Queen

Hoppas det går bra :) Jag är inte steriliserad och vill ha en stor familj även fast Cappe är så stor :)

NICOLE

Oh så svåra tankebanor..

Pauline Hurtig

hoppas du hittar något som passar! har du testat natural cykels? jag skulle vilja göra det, vill inte börja med något hormon preventivmedel egentligen.

Ljuva Julia

Jag vill definitivt sterilisera mig, harbara inte kommit mig för.

Mia Forsberg

Svårt beslut.. Jag själv använder mini-piller eftersom jag inte får använda p-piller. Min mens försvann efter ett par månader med mini-piller, så har inte haft en enda blödning sen början av 2013. Så skönt. Hoppas det löser sig för dig!

Ja den där låten är så himla fin! Hoppas du har en bra tisdag :)

Annie

Har ingen erfarenhet av sånt, så vet tyvärr inget ;)

Hoppas du kommer fram till ett bra beslut för dig<3

Josefine

Åh vad jobbig situation du måste sitta i.. Jag tror och hoppas dock att vad du än kommer fram till, att det blir bra! Kram!

Vicktoria

Så otroligt tråkigt att läsa att du mår dåligt av preventivmedlet, det ska inte behöva vara så :( Jag har tyvärr ingen egen erfarenhet utav sterilisering eller liknande, men jag hoppas att allt löser sig för dig och att du fattar rätt beslut för er familj ♡

Kattis

Svårt beslut det där och jag vet inte om jag har något bra råd att ge. Jag har själv funderat på om sterilisering är något för mig, jag är 33 år och har ännu inte känt någon vilja eller önskan att skaffa egna barn (till min mors förtret). Jag älskar barn men vill helt enkelt inte ha egna så tanken har slagit mig för att slippa hålla på med preventinmedel...men någonstans i bakhuvudet finns även en röst som säger "tänk om, du är ju bara 33 ändå" och det gör ju att jag inte agerar heller. Så jag förstår till viss del hur dina tankar går men har tyvärr inget bra svar att ge förutom att om du tvekar så kanske det inte är rätt väg just nu.
Hoppas hur som helst att du får ordning på blödningarna efter besöket hos barnmorskan.

Louise

Jag hade också blödningar hela tiden när jag hade p-stav så bytte till spiral och de har varit mycket bättre. kram

Znogge

Jag skulle aldrig övervägt att sterilisera mig. Det är på något vis för definitivt för man vet aldrig vad som händer. Men mannan kan ju lika bra göra det och då är det ett mycket enklare ingrepp. men av någon anledning vill få män ta det steget...

Jag skulle rekommendera hormonspiral. Minimalt med blödning, knappt ingen alls skulle jag vilja säga, och mycket låg dos av hormoner.

Hoppas du/ni hittar något bra alternativ.

Ellen Gräntz

Åh, väldigt svårt och stort beslut. Förstår att tankarna snurrar i huvudet. Jag har haft mycket problem med preventivmedel det senaste året. Hade kopparspiral med blödde mer eller mindre konstant. Vill egentligen undvika hormorner men nu äter jag p-piller för att det känns lättast för tillfället.

trollemoras.blogg.se

Förstår hur du känner. Jag har fött fem barn på 4 års tid. 2 tvillingpar och 1 singel. Har provat pstav, ppiller, minipiller, och nu hormonspiral.. håller nu tummarna att blödningar ska sluta.. proppar ska sluta ploppa upp och att jag ska sluta känna mig nere.. jag vågar inte heller sterilisera mig då man aldrig vet vad framtiden kommer med. Är rädd att ta ett beslut som inte går att göra ogjort (även om jag är nöjd med de barn jag har för tillfället) man ska inte vara rädd att skaffa barn när man är äldre. självklart om det finns en sjukdomsbild bakom rädslan. Men ett barn i sen ålder är en gåva. Hur som helst så ska du känna efter ordentligt. Kanske be din andra hälft att knyta sig? Mvh trollemoras

Louise

Du kan ju få barn via IVF även om du steriliserat dig. Det ska även gå att göra ogjort, även om det är ovanligt.

'Steriliserad' Man

Kom ihåg en sak och detta är visserligen logiskt men en sterilisering är permanent. Det finns ingen återvändo om du en dag känner för att kanske skaffa en sladdis. Jag tycker du ska tänka efter extremt noggrant innan du tar detta beslut. För min del var det hyfsat enkelt som man, om än svindyrt, men jag ville inte bli pappa igen efter 5 barn, så jag tog steget att sätta stop. Det ledde till seperation till slut.

Vilseledaren

Detta är ett beslut som man måste ta själv ingen annan skall påverka ditt val.
Jag gjorde det själv efter jag blev pappa för andra gången. Varför. Jag ville inte ha fler duvungar till barn. Och jag hade en fru.Man skulle kunna ha lite skoj med frugan utan dessa piller spiraler och pessar. Det va ett lätt ingrepp på den lille och man hade väl inte ömt ett par dagar.
Men sen valde vi att inte vara gifta men mitt beslut har varit samma under åren. Våra barn skall inte få fler syskon från min sida.
Tänk många gånger innan du eller din man lämnar in delarna på service. Men för egen del tycker jag det är ett bra val när man väl bestämt sig.

J

Om inte annat så kan du sätta in en spiral, det finns olika spiraler. Ex om du vill slippa hormonerna så kam du sätta in en spiral utan hormoner.

En kompis har steriliserat sig, men hon var 100% säker på beslutet.

Annika

Jag steriliserade mig när jag var 35 år. Jag hade då fött 3 underbara döttrar, och var helt säker på att jag inte ville föda fler barn. Jag såg fram emot att bara ta hand om de barn jag hade och se dem växa upp och själv få möjlighet att göra andra saker i livet. Eftersom jag kände mig så säker, var de det bästa beslut jag tagit. Jag är idag 52 år och känner mig glad och nöjd över att ha sluppit stoppa i mig en massa hormoner. För mig var det ett lätt beslut och jag har aldrig någonsin ångrat mig. Det har bara känts så befriande och skönt tycker jag. Var och en måste såklart själv ta beslutet och känna efter. Detta är min erfarenhet. Kram och lycka till.

Martina

Har själ inte steriliserat mig men varit med när andra kvinnor gjort det. Det är ett större ingrepp för kvinnan att göra det än för mannen.
För män har jag för mig att det "återställa" eller åtminstånde ta till vara på spermier efteråt. Vilket inte går hos kvinnor.
Vi har diskuterat det hemma och är det någon som ska sterilisera sig så är det min sambo :)

Hoppas du hittar ett beslut som känns bra för dig.

Barnmorskan

Jag råkade trilla in på din av din blogg av en ren händelse, jag såg din rubrik på blogg.se och blev genast nyfiken! Jag jobbar själv som barnmorska inom mödravården. Jag tycker personligen inte att du skall sterilisera dig då du inte är 100 % säker på att du inte vill ha fler barn. Jag skulle föreslå en hormonspiral som heter Mirena, denna kan du ha i 5 år och är i stort sett lika säker som en sterilisering. Vill du skaffa fler barn så är det bara att ta ut spiralen, så kan du bli gravid direkt! Dessutom gör spiralen att du får mindre mens eller tom. ingen mens alls. Lycka till!

Ellie

Efter en diskussion med min barnmorska fick jag också rådet att istället välja Mirena. Den har jag haft i ett par år nu. Och det var ganska jobbigt i början, blödningar som kom och gick. Det var dock under det första året nu är det bättre. Dock har jag haft värk i livmodern i ett par dagar nu och ingen känslan som jag tidigare upplevt. Smärtan är hanterbar men jag känner av den hela tiden. Om detta inte ger med sig efter helgen kommer jag ta kontakt med min barnmorska.

Angående steriliseringen så var rådet att inte göra det utan att istället använda mirena och var 5 år byta ut. Det funkar det också men jag förstår din tanke, jag funderar på det också!

✫ Fru Eriksson

Det enda jag vet är att enklast är om mannen gör det,mindre lindigare ingrepp som kan återställas sägs det.

Anonym

Ja går oxå I tankar om sterelisering. Tänker att så länge man bara klipper äggledaten så kan man ju fortfarande insimineras om man verkligen vill ha barn. Antar att man får bekosta de själva I dags läget e de 65000 kr. Men de e ju alltid en möjlighet. Super less alla biverkningar av hormoner!

Maya

Hej Johanna,
Jag är steriliserad.
Jag gjorde detta när jag var strax över 30 år.
Jag hade bestämt mig att jag ville inte ha fler barn och om jag ångrade mig kunde jag adoptera. Finns massor barn som behöver fosterföräldrar.
Men var inte helt lätt i att få igenom det.
Dom tog upp precis som du ... tänk om dina barn dör... Mitt svar ... jag får ju inte dem tillbaka om så är fallet vad som än händer!
Jag ångrar mig absolut inte.
Men man blir inte av med mensen eller smärtorna... mina blev värre än innan... tyvärr.
Och har jag fler barn nu? Jajjamen... 5 bonusbarn och 2 barnbarn ... förutom mina två egna döttrar!