<

Behöver du verkligen en påse?

När jag var och handla i juni så dök denna skylten upp!
 
 
EU vill minska förbrukningen av tunna plastbärkassar inom unionen då man anser att nuvarande förbrukningsnivå inom EU leder till stor nedskräpning och ineffektivt utnyttjande av resurser. Och detta gäller sedan 1juni.
 
Jag tycker det är bra det tar betalt för påsarna, för ofta behöver man ingen påse. Läste någon regera för att de stora klädkedjerna tjänade pengar på sitt märke. Tja, systembolaget har såvitt jag vet alltid tagit betalt för sina påsar, men det är ingen som tycker det är konstigt och betala för sin påse där?
 
När jag såg skylten tog jag ingen påse. Jag köpte ett presentkort och det kan man ta i handen. Lika så i nästa affär där köpte jag med ett presentkort. Således igen påse. Sedan gick jag till nyss nämnda affär och där behövde jag en påse, som jag kunde stoppa ner mina kort i. Istället för tre blev det 1.
 
Jag tror vi alla behöver bli mer medvetna på det här med plast. Jag tror alla tagit en för man har aldrig fått frågan av dem i kassan om man verkligen behöver en påse. Så att deras medvetenhet också ökar, bidrar att fler tänker till. Hur tänker du kring detta? Behöver du verkligen en påse?

Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget!
Marie

Häromdagen var jag iväg och handlade en varsin tröja till tjejerna. Eftersom jag var ensam så tog jag helt enkelt bara tröjorna i handen och gick när jag betalade. Behövde ingen påse då heller kände jag.
Men ska jag handla lite mer, som på typ Ica Maxi, så tar jag deras shoppingpåse som jag köpt tidigare och använder om och om igen. Men ibland måste jag köpa platspåsar för att kunna kasta mina sopor i men även sophanteringen här hemma har blivit lite annorlunda så jag behöver mindre påsar till det också :)

Netti Starby

Jag tycker också att det är bra och redan innan brukade jag tacka nej till påsar när jag ändå inte behövde någon! :-D Kramis

Alice Lindström

Bra att det skärps till gällande påsar!

Lina

ja man får ju betala för sina påsar på nästintill alla andra ställen också. Ser inget konstigt med det.

Natalia

håller med dig! :)

Jobbar på KappAhl och vi har fått olika reaktioner, både positiva o negativa :)

tess

Jag tar ibland med mig en påse hemifrån, känns onödigt att alltid köpa en ny.

Cindy

Ser selv på jobb at vi prøver å minske det å gi ut poser! Hehe :) bra innlegg

Linnéa

Bra skylt... Numer så frågar klädbutiker mm om man vill köpa till påse. Kan vara ett steg framåt.

Clara

Jag tycker det är superbra ifall vi kan få ned konsumtionen av plastkassar! Själv brukar jag packa ned så mycket som möjligt i ryggsäcken och bara ta en påse om allt inte ryms där. Sedan använder jag de som soppåse eller till att packa saker i ifall jag ska iväg någonstans. Trasiga påsar återvinner jag. Har tänkt skaffa tygkassar ett tag men jag är osäker på hur rymliga de är. Vet du något om tygkassar?

Svar: Det är papaya! :)

madelein.se

Tycker det är asbra, har alltid en rygga med mig nu

Ljuva Julia

det stod en sådan skylt på apotekets kassa idag, och varken jag eller mamma tog påse då :)

Bella

Har sett dom där skyltarna i ganska många mataffärer, och det är bra att det uppmärksammas tycker jag! I just mataffären behöver man ju dock en påse för det allra mesta.

Erika

Himla bra! Var och shoppade idag och då samlade vi det mesta i en påse istället för att man i vanliga fall skulle få en på varje ställe :)

My wonderful loves

Håller med. Tar alltid med mig tom ryggsäck när jag går ner till köpcentrumet.

Tack, man känner ju inte sig så jättefin just nu i slutet så det värmde
😊

Carro

Håller med dig! Jag har oftast med vagnen till Joline och lägger då det jag handlar under vagnen :)

Anonym

Ja tycker de e bra !

BP

Det är många butiker som börjat med liknande skyltar. Bra!
Personligen återanvänder jag plastkassarna som soppåsar, för annars måste jag ju köpa plastpåsar ändå.

Sofia Werlin - mammaliv & hälsoliv

Tycker att det är toppen att de börjat ta betalt!

Pauline Hurtig

tycker det är så bra :D

åsa i åsele

Vi använder plastkassarna från ICA/COOP till soppåsar ;-)

Men eftersom jag typ aldrig handlar annat än mat så blir det ju bara sånna påsar ;-)

Gabriella

Såå himla bra påminnelse lapp!!

Alice

Tycker inte det är konstigt heller, bara bra 😊

Emilia

Tycker också att det är bra att de har börjat ta betalt för det. Har sätt många fler nu (kanske inte alls beror för att det kostar menmen) som tackar nej till påsar och har istället med sig en väska att lägga det i :)

Mariana

Tack för grattishälsningen till sonen! 😊

Hanna Karlsson

Jag tycker det är jättebra att de ändrat så man måste betala för påsen.

Biggeros

Jag brukar även återanvänder alltid påsar som jag har betalt för. Annars är jag behov av soppåsar. Jag försöker alltid tänka på att ta med mig egna stora påsar som jag har köpt på Mercadona eller Carrefoure:)

Asylmamma

Tänker lite ekonomiskt där också, för några år sen när påsarna kostade ca 1,50kr på typ Ica menade en del att man kunde spara typ 1500kr per år på att använda tygkasse istället... för sophanteringen blir det billigare att köpa kassar på rulle och då kan man ju välja nåt som är bra för miljön👍🏻

Denise

Tycker det är bra! Så är det ju inte bara på systemet utan även på alla matbutiker har man alltid i alla tider betalt för de antal påsar som man behöver ha..

Emelie Andersson

Jag har också tänkt till om påsarna och framförallt vid betalning :) en bra sak!

ullie

försöker ha med mej påse men i bland handlar man mera eller glömmer så
försöker inte ta om ja inte måste kram o fin lördag

Leila

Hej. Jag tycker det är jättebra även om jag sedan länge försökt att inte använda så många påsar. Handlar jag på ett ställe så använder jag oftast samma påse till allt. Om jag ens behöver en påse. Ha det gott

Carro

Drinken var supergod och maten är helt okej. Värt att testa :)

Natalia

Precis, alla betalar för påsar i matbutik och klagar inte alls :)

Mia Forsberg

Jag har sett såna skyltar på många affärer här i Kalix och Haparanda. Jag har oftast med en egen tygpåse när jag handlar, dels för att int behöva köpa en/flera varje gång men också för att den håller när man köper förpackningar med vassa kanter, tex mjölk, vissa torrvaror etc. Väldigt bra :)

Ja det var så himla synd att vi inte kunde åka till Umeå som vi hade tänkt och sett framemot. Men pengarna styr och eftersom jag inte får sjukpenning längre måste jag hålla hårt i pengarna och prioritera hyra, andra räkningar, studielån och mat.

Hoppas ni får en fin lördag! :) Har ni några planer för dagen?

JUNITJEJ

Jag uppskattar att biträdena oftare frågar nu om man behöver en påse. Det gillar jag!! Oftast behöver man ingen.

marianne

Jag har länge stoppat det jag handlat i väskan om det gått plats, jag hatar nämligen att bära på en massa saker och tycker deg är nog med handväskan....när jag handlar mat brukar jag ha egen kasse med, redan för 10 - 15 år sen, sa min kompis att det var tantvarning på mej eftersom jag hade kassar i bilen...haha

Jag förundras över de som kommer och köper en läsk, chips samt en påse att lägga det i.....jag frågade en man som kommer varje dag och köper ett sexpack öl varför han la två kronor på påsen varje dag istället för att ta med sej en hemifrån....det var nåt år sen, och nu tar han alltid upp en ur fickan :)

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Slutade använda påsar i samband med att jag började plastbanta för 5 år sedan. Tycker det är bra att samhället börjar förstå plastproblemet.

Åke

Jag ska medge att jag skäms lite för att ta med mig påsar när jag handlar... jag vet inte varför? Min sambo har tygpåsar och det vet jag naturligvis är bra men ändå... ICA:s papperspåsar är perfekt att packa i eftersom det krävs snabba beslut vid kassorna när folket efter har bråttomt och de håller vikten liksom. En begagnad påse kan vara skadad tex. Jag är inte ofta på äffärer och köper mat men blir det så är det 3-4 påsar som oftast... Jag väljer då papperspåse då för det passar till återvinningen som glas, tidningar och reklam typ. Systembolaget tar jag oftast en kartong och packar i. Som naturligtvis åker på återvinning. Jag tycker det år hemskt att se plastpåsar ute i naturen, det är väldigt lång nedbrytningprosess på dem. Själv så jobbar jag på en stort värmevärk där vi förbränner hushållsavfall. Vi återanvänder som att föra ut värmeenergi som fjärrvärme. Så jag vet hur kontrollerat rök tex. omhändertas och den aska som blir kvar tas om hand. Det finns stränga regler att följa. Är riktigt stolt över min arbetsplats kan jag påstå. Kommer alla plastpåsar dit är det ingen fara, men får man se dem flyta omkring i de stora haven mår man riktigt dåligt. Många länder är riktigt dålig på att ta hand om sitt avfall.

Sofie - Livet på landet med tre små!

Handlar jag mat så tar jag nästan alltid papp påsar som jag sen använder flera gånger.
Sist vi handla kläder så hade jag lämpligt nog skötväskan med mig så var bara att stoppa ner allt där.
Tycker det är ett bra initiativ men tycker att det borde smitta av sig lite på alla förpackningar vi har som ibland har både onödigt mycket plast och annat!