<

Att sluta med blöja

Nu har det gått lite mer än månad sedan vi börja med att försöka sluta med blöja. Så nu känner jag att jag kan dela med mig av våra tankar och funderingar.
 
Redan för ett år sedan satte vi fram pottan, mest som en kul grej för Hugo. Ibland satt han på den och kissade och ibland kom det inget. När han började på förskolan, kissa han ofta på pottan, både hemma och på förskolan. Men när man är 1,5år är man lite för liten (enligt mig) att lägga blöjan. Jag tror barnet behöver en viss medvetenhet vad det innebär för det skall fungera. Att man kan föra någon form av dialog mellan varandra.
 
Vi bestämde för göra ett försök nu när vi skulle vara lediga hela sommaren. Dagarna innan fick han gå lite utan blöja och kissa på pottan.  När vi satte igång på fullt allvar var  det att hängesig fullt ut. Blöjan åkte av på morgonen och vi satte honom för kissa ofta för han skulle komma in att man kissar på pottan/toaletten. Vi valde och ha blöja på när han sov sin middagsvila och på natten, mest för han skulle lyckas och inte misslyckas hela tiden.
 
Hände det en olycka så sa vi bara oj det gjorde inget,  torka och på med nya kalsonger. De första tre dagarna var det lite olyckor, men sedan minska det till någon enstaka. Och olyckorna berodde både på Hugo och oss som föräldrar, det är nytt för oss också och ibland glömde vi bort och sätta honom. I början brydde han sig inte så mycket om att kalsongerna blev blöta. Men nu tycker han inte det är skönt  och det motiverar honom och kissa på pottan eller ute vid trädet.
 
Vi har trädgård, så vi hitta ett ställe man kan få kissa på ute, vilket gör det lätt om vi är ute och slippa springa in och bra när man är iväg, att han kan kissa utomhus. Win win. Nu har han själv börjat säga att han behöver kissa och vi kör inga säkerhetskiss mer än om vi skall åka iväg.
 
Hugo blev blöjfri på en vecka dryt ( ej dagtids vila och nattsömnen). För en vecka sedan släppte vi blöjan på dagtid när han sover. Då hade den varit torr i tre veckor.  Så då kändes det som han var mogen för det. Ibland glömmer han bort att han sover utan blöja och kissar i sängen, men det blir tvättmaskinen glad för.
 
Nattblöjan har vi inga planer på att sluta med. När den börjar bli torr och varit det ett par veckor då kan han vara redo för det. Tycker inte man skall stressa fram allt på en gång.
 
Våra tips:
 
- Låt barnet följa med till affären och välja kalsonger/ trosor själv. Det blir mer motiverande och ta på sig dom då. Välj gärna med något kul mönster, här blev det bilar, lejonkungen och minions. Och köp många, i början går det åt massor. Så ingen max budget på kalsonger. De kan man alltid sälja till andra behövande sen.
 
- Har du inte tid eller ork för stöta ditt barn i att sluta med blöja, börja inte. Det krävs fullt fokus hos dig som förälder för att ditt barn skall lyckas.
 
- Skratta och ha kul, beröm när det kommer kiss i pottan/toaletten.  MYCKET beröm! Slösa absolut inte med det. Använd max och lite till av din "budget"
 
-Ge en liten belöning när barnet varit utan blöja ett tag och olyckorna blivit mindre. Vi  köpte en lastbil till Hugo som han själv fick välja och vi berömde honom i affären att denna får du för du är så duktig som slutat med blöja.
 
- Man kan sluta med blöja när som året om, men sommaren är helt klart en bra tidpunkt eftersom man inte har så mycket kläder på sig och kan springa naken, men man kan sluta i december och februari med.
 
- Var beredd på lite motstånd från ditt barn vid toalettbesök, ibland vill hen inte kissa. Vi kom snabbt på att istället säga kom så provar vi kissa. Och då gick det lättare än när vi sa nu ska vi kissa. Är barnet inte kissnödig, vill man inte gå iväg. Men prova kan ju alla göra. Vi körde en del först och sedan. Ex:  Först kissa, sedan leka med bilarna. Vill man kan man använda bilder för att förstärka detta, men inget nödvändigt och inget vi gjorde.
 
- Gör ingen stor affär av olyckorna, utan säg bara oj hoppsan glömde du kissa på totaltten. Att inte benämna det alls tycker jag inte är en bra ide, barnet blir mer medvetet om att det hänt och försöker göra så det lyckas. Och man kan använda det till få barnet på toaletten, kommer du ihåg du kissa i kalsongerna/trosorna och det var inte så skönt eller hur, kom vi provar och kissa på toaletten, och får ett lyckat försök och ett glatt barn med massor med beröm.
 
Är det något mer du undrar över så fråga gärna. Hjälper gärna till i den mån jag kan och utifrån våra erfarenheter.
 
 

Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget!
Pauline Hurtig

åh så bra inlägg! ska spara det tills det är dags för oss :D

Natalia

Så bra inlägg...för de med barn ;) :)

Alice

Vilket jättebra inlägg!! Vi tänkte också börja potträna lite smått nu☺️

Linnea Kinis

låter som att du har full koll på det där! :)

Linnéa

Jag tycker att dom flesta "småungar" jag träffar har blöja på sig minst till 3års åldern :)

Carro

Duktig han är!!! Och bra tips :)

BP

Måste säga att jag är impad av både Hugo och er. Det märks att du har en viss erfarenhet med barn om man säger så. Ni verkar ju göra allt rätt. Dessutom behandlar ni Hugo även här som "en vuxen" om du förstår vad jag menar. Bra jobbat!!!

PS. Vissa målvakter är mindre bra. Två av dom är den ryska och idag den isländska. Usch! Men vilken underbar målvakt Schweiz har. Hon är turneringens bästa målvakt enligt mig, och det trots "blåtiran" hon fick i förra matchen. Vilken modig tjej!!! DS.

Biggeros

Jag tror onte heller på att stressa fram något för att barnet ska bli blöjfri. Sedan är det så individuellt när barnet är moget att ge upp blöjor. Du verkar har koll på situationen🤗

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, numera även lärare och doula ★

Tror många har glädje av det här inlägget :)

ullie

ja men så bra sådär är ju enklare på sommaren än vinter med kanske overall men de hjälper så till själv o blir glada när det lyckas.
tim tog lite längre tid än tjejerna o det säger de ofta att det gör m killar men hugo är jätte duktig kille va skoj

MALIN

Väldigt intressant att läsa! Du är så grym! Kram

Ida

Vilket bra inlägg till alla förälder där ute. Hoppas du får en bra dag, kram på dig! :)

Jessica

Tack så mycket!

Frida

Va duktig han är :)

Linda

Åh, bra tips ju!

Sara Ekman

Skönt att det gått bra! :)

Mirre Sweetwords

Massa bra tips och härligt att det gått så bra

Mia Forsberg

Bra inlägg även fast jag inte har barn själv ännu :) Vad duktigt av honom och roligt att träna på att vara utan blöja :) Så kul att se framsteg som de små liven gör.

Ja Måns är en stor favorit och som jag velat se i många år, så det var superskoj att se han live förra torsdagen! <3 och han var ju SÅÅ bra! :D Tack för att du tycker det var bra gjort av mig och att det var framsteg, de orden värmer! <3

Hoppas du får en bra torsdag!

Kattis

Vilka bra tips du delar med dig av och så roligt att det gått så bra för Hugo med detta!☺

Annie

Låter bra ;)

Sv: Tack för peppen, haha det behövs ;)

Ditte

Slkönt att Hugo är blöjfri och det underlättar ju för alla. Och smidigt gick det ju. Tror på att vara konskvent och berömma mycket.
Har ju följt mina barns väg till blöjfria och det var de ganska tidigt, vid 18 månader, men då var inte blöjor gjorda som idag att de knappast blev blöta... Men man får ju bestämma sig som förälder och sommaren är ju en bra tid att ta det på. Tror det också mindre än en vecka.
Även barnbarnens resa mot att vara utan blöja har jag följt och det gick snabbt där också. Båda var nog strax under två år när blöjorna var borta. Men det är ju olika på alla barn hur det blir och går. Och på föräldrars engegemang.
Tycker ni klarat det jättebra och Hugo också förstås. Härligt!

tess

Aldrig läst så bra tips för dem med barn! Fint att du tog dig den tiden! :)

Josefine

Kul att få läsa faktiskt! :D

Kenneth

Mycket bra och pedagogiskt upplagt :)

Johanna Utterberg

Vilka bra tips och vad duktiga han och ni är! :)

NICOLE

Så bra tips :)

Henrik Olsson - Föreläsningar

Jag kan inget om detta :P

Pauline Hurtig

verkligen bra tips!

Gabriella

Låter som om det gått riktigt bra!!

Asylmamma

Åh vad mycket bra tips! Det är ett tag kvar för oss men sparar dessa och tar med mig för framtiden 😊👍🏻

Ida

Bra inlägg :)

JUNITJEJ

Kanonbra inlägg för alla föräldrar!

Alixw

Sv: jag jobbar på kontor, håller på med fakturor och sånt 😀
ja men precis! ☺️

Natalia

Sv: Följer gärna med dig o shoppar ;)

Sussi

Vad duktigt att lyckas bli blöjfri på så kort tid. Bra jobbat :)

marianne cargus

Sommaren är helt klart bästa tiden...minns en vinter med mycket snö och kyla, en unge på pulkan som skriker och gråter för han VILL verkligen inte kissa i blöjan och vi hade ca 10 minuter att gå hem, vi var helt enkelt TVUNGNA att dra av overallen och lirka ut den lilla snoppen...vilken pärs..haha.

När vi slutade med nattblöja tog vi upp barnen till toan innan vi la oss, de vaknade knappt men de kissade.

Barn känner inte att de är kissnödiga så långt i förväg...så att ha trädet där ute är ju en toppenbra idé.

Hönsen lägger äggen där de känner att det är tryggt, där ingen fiende ska se dem....precis som de flesta djur, man glömmer lätt att hönsen har ett vilt djurs instinkter eftersom de ju räknas som husdjur. Att vi plockar äggen för de får de att leta bättre och bättre ställen...eftersom jag vet att de ändå inte tänker ruva tiden ut så känns det irriterande att hitta så många ägg...
Vissa gömställen tittar jag på flera gånger i veckan och vet att äggen är andvändbara om de ligger där, men detta hade jag inte koll på sen några år.

Maxarna

Bra tips du delar med dig av. Vi har aldrig behövt träna våra utan de bara bestämde sig.. Vi var inte alls redo när Elin precis innan 2års dagen vägrade blöja på natten men följde hennes val och sen dess har hon varit utan.. Barn är redo när de är.. 👌

Svar: ang Äsperöd, Jaså då körde du troligtvis förbi vårt gamla hus. Mannen köpte ett hus där för 20 år sedan och jag flyttade in men sen flyttade vi till ett nytt hus för 6 år sedan.

Hanna

Intressant inlägg och tänkvärda tips! Söta lilla Hugo <3 kram

Denise

Skönt att det gått så bra! Och verkar vara helt rätt att avdramatisera det hela :)

My wonderful loves

Mycket bra tips och jag håller med dig till fullo. Stor applåd till Hugo!

Tilda

Bra tips! :)

A M

Så bra att det går framåt! :D
sv: tack!! <3

Emma

Så bra! Vi väntar lite med att lägga blöjan, han har ju precis blivit ett :)

Emelie Andersson

Jättebra tips! :)

Ramona

Toppen inlägg för alla småbarns föräldrar :) För det var inte alltid lätt att få dom blöjfria. Hoppas ni har det bra <3

Sandra SG

så bra inlägg!

jossan

Jättebra tips kolla gärna in min blogg

Martina

Vi har fått våra tvillingtjejer på 2år blöjfria under sommaren. Ert upplägg låter likt så som vi har tänkt. Men nu när förskolan satt igång eller när vi ska iväg ut blir det fortfarande lite problem. Det är så små marginaler från att de säger till tills dess att det kommer nått..:) Men det ger sig nog med tiden!
Tycker det är enormt skönt dock att alla våra 3 tjejer är blöjfria nu. Den fasen är liksom över. :)

veckomagasinet anne von porat

lycka till med potträningen

Sverigebevakning BevakaSverige

Bra inlägg. http://sverigebevakning.blogg.se/

Linnea Teälskare

Vår dotter var nästan blöjfri (eller blöjtorr kanske man kan kalla det, tygblöjor men hon kissade på pottan) vid 1 års ålder, sen började hon förskolan och då förstördes allt :( Sen dess har vi inte orkat ta tag i det igen då vi misstänker att det blir samma igen så fort hon börjar på förskolan.

Hur gjorde ni när det var dags för förskola igen?