<

En yrkeschafför kör inte bara runt i lastbil

Vi skämta ju lite att Hugo var praktikant hos sin morbror. Men jag skall ärligt säga att det var riktigt kul för mig med och se på hur han jobbar. En yrkeschafför kör inte bara runt i lastbil i 80 hela dagarna för reta bilisterna. Vet du vilket fantastiskt jobb de gör? Att Sverige skulle stanna utan dem?
 
Min bror kör runt i en stor lastbil, lastad med många burar. Burar som inte är lätta och inte lätta och köra. Kanske lite lättare på asfallt. Men tänk och dra dessa på kullersten eller i värsta fall singlen. Han drog en sådan bur i singel och ja det var ett halvt företag bara det. Då tänkte jag, förra stället vi var på, där lasta han av runt tolv burar och tänk om han skulle dragit alla dem i singlen?  Så får du varor på bur, du kan väl göra det så lätt du kan för chaffören?
 
Jag vågar knappt köra hem från maxi när jag handlat, för jag är livrädd för allt skall hamna utanför i kofferten. Tänk då och köra en stor lastbil, med dyrbar last. Så tänkt på det nästa gång du tvunget måste köra ut före en lastbil för inte hamna efter den. En lastbil har inte samma möjlighet och bromsa, och sakerna i lasten kan faktiskt gå sönder!
 
Och nej de kör inte sakta för retas, de har ofta ett hårt pressat körschema och hade gärna kört fortare för slippa stressa. Så likadant här, får du varor, var på plats när du sagt du vill ha varorna, så slipper de stå still mer än nödvändigt, de har fler kunder som väntar på sin leverans.
 
Och bjud gärna på chaffören på ett glas vatten, eller en kopp kaffe om hen hinner det. Tror inte det är så många som ser vad en lastbilschafför gör. Ofta börjar de långt innan oss flesta. Vilket betyder de går upp när vi sover som bäst. De åker till jobbet, backar till lastbilen och packar in allt i lastbilen. Och det är inte bara sätta in det lite hur som, utan det är noga planerat utifrån vilka stopp som skall göras idag. 
 
Så nej en latsbilchafför är inte en lat en som bara sitter och äter bakom ratten. De sliter hårt för du skall få ditt perfekt kött när du äter ute och få ett gott vin till det. Eller en god öl. Eller kunna äta en god frukost efter en hotellnatt.
 
Tänk gärna på detta nästa gång du ser en lastbil. Och ge chaffören en klapp på axlen och säg bra jobbat.
 
 
Känner du någon kör lastbil, så visa gärna hen detta inlägget så hen också får höra min uppskattning.
Dela det gärna på din FB!
 
Känner du någorn krögare, kock, eller så, visa det för hen också!
 
 

Tryck gärna på hjärtat om ni gillar inlägget!
Carro

Jag håller med dig helt! Min pappa kör också lastbil!

Emma

Så kul :D
sv; Jag tröttna på både han o Höör. Men vi söker bostad i Svedala nu båda två så får vi se var vi står tillsist

Annelie

Jag håller verkligen med dig,,, jag beundrar de som kör styckegods. Fyyy vilket slitigt jobb.
Min son sitter och kör grusbil med släp,, han är vansinnig ibland på bilisterna för de ska som du skriver om till vilket pris som helst.
Jag glömmer aldrig en gång i tiden,, jag satt och körde stadsbussarna i Karlstad då... jag blinkade ut från hållplatsen och åkte,, såg denna bilen i backspegeln, men han var långt bort och sedan så har bussarna företräde på 50-vägarna.
Men, denna bilist hade gett sig f*n på att komma före, vilket resulterade att han var tvungen att köra om mig på vänster sida om refugen.
Shit att inte polisen var framme då..

Ha en jättefin måndag... // Annelie

Gunnel

Det finns många yrkesgrupper som vi i allmänhet vet alldeles för lite om, och då är det lätt att få fel uppfattning. De flesta människor är noga med att göra ett bra jobb, men det finns inom alla yrkeskategorier de som missköter sig och ger även medarbetarna dåligt rykte. Dålig stil.

elin

Hoppas du får en toppen bra måndag finis!<3

åsa i åsele

Så klart att chaufförer gör sitt jobb å inte sitter bakom ratten å äter hela dagarna, det tror jag inte att någon tror... att de äter hela dagarna alltså ;-)

Det är ju samma lika vilken arbetsgrupp Du än tillhör,
Du gör Ditt jobb å försöker göra Ditt bästa å ibland retar sig folk på att Du inte gör som de tycker Du borde.

J jobbade som lastbilschaffis innan han blev rörmokare.
Innan dess hann han köra buss oxå, både "turistbuss" till Spanien, Italien etc å "vanlig buss" ;-) fast under busstiden var vi icke tillsammans.

My wonderful loves

Klokt inlägg. Jag brukar faktiskt tänka på det vid övergångsställe, att de inte behöver stanna för mig eftersom de är så tunga att rulla igång igen.

Annie

Ja verkligen! :)
En kompis till sambon kör lastbil och ofta har de ju späckade scheman .. :)

marianne

de där med att folk ska tränga sej i trafiken...och särskilt framför stort/tungt fordon....eller de med släp. Varför har alla så bråttom? det är få minuter man tjänar på dessa idiotier kan det verkligen vara värt riskerna man utsätter sej själv och andra för?

Du har säkert uppmärksammat att dessa problem kommer upp på fb lite då och då även när det gäller hästsläp?!

Var din mor intresserad av att påta i jorden? i så fall tittar hon mer än nöjd ner på dej när du ligger där på alla fyra och får skit under naglarna...hihi

Jo det var en trevlig fest de bjöd på.
När blir det födelsedag för dej?
kram

http://lillabus.devote.se

Mycket bra inlägg, viktigt att visa att de "inte bara sitter bakom ratten". Dessutom ett stort och tungt fordon att köra

Josefine

Så bra inlägg!

Åsenslantliv

Min pappa kör också lastbil åt firman han jobbar åt, de är ett tuff jobb minsann! Gullig bild verkligen :)

Henrik Olsson - Föreläsningar

Ja, nog har de ett slitigt jobb alltid!

JoJo

så bra inlägg! :)

Sofia Werlin - mammaliv & hälsoliv

Kul att få åka med :)

Bella

Intressant att läsa!

Natalia

Haha så kul :D

znogge

Det finns nog många yrken som vi inte vet så mycket om misstänker jag.

Kram

BP

Det var ett utmärkt inlägg Johanna! Jag har största respekt för yrkeschaufförer (lastbilar och bussar) för utan dom skulle samhället stanna!
Bilden med Hugo är härlig! Kanske blir han yrkeschaufför när han blir stor;-)

Linnéa

Jag tror inte folk vet hur mycket lastbilarna betyder i samhället...coolt att så många brudar väljer den branschen :-)

Amanda

Väldigt bra inlägg!

Gabriella

Håller såå med dig!!

Anonym

Ja inte är de latmaskar inte, fin hyllning!☺

Carolina Thoor

Härligt! Min bror håller på att plugga till lastbilskörkort :)

Sv; tackar :)

Cecilia

Ååå så bra!! Både min Pappa och min Bror kör lastbil<33

Linnea Kinis

jag hade aldrig vågat köra lastbil :)

Denise

Då jag jobbat jobbat både inom handeln och restaurang och därmed tagit emot leveranser med mängder av olika varor och dessutom ofta åkt med bekanta som kör lastbil så vet jag vilket jobb och slit det ligger bakom och vilket tajt tidsschema det är!

Åke

Riktigt härlig bild på Hugo :) Han kommer bli något i den branschen... men han släpper väl inte traktorerna? Jag körde faktiskt lastbil i unga år... 12000 mil / år skulle jag tro... Men jag ledsnade lite, inget var strukturerat och kunde få vara borta veckovis ibland och samtidigt var jag mekaniker på bilarna... gissa hur jag såg ut då jag kom fram ibland... och dåtidens bilar var inte utrustade som de är idag... ja som micro, tv, dator osv... fanns inte många mackar med nattöppet heller 1979, före automaternas finnande också... Gissa hur det var att stå och tanka från dunk i 30 graders kyla i Norrlands inland ;) Jag minns han berömde mig för min far med att säga: Åke lagar lastbilarna innan de går sönder... En resa till Örebro eller om det var Kumla kanske Askersund (var till alla tre) klev jag ut i 10 graders kyla eftersom jag sov över i bilen klockan var ca 02, när jag slog igen dörren som jag inte spärrat upp riktigt hörde jag låset klicka igen. Där stod man nykissad i varje fall... men bara i t-shirt helt allena... Jaha sa B: Du tvekade inte att slå in rutan såklart (jag visste att jag hade en yxa i bak i ett utrymme) Nepp svarade jag utan att tveka lade jag mycket riktigt till :) Jag fick dock en bra fin Volvo av nyare modell på slutet... men jag fick nog och återgick till min förra arbetsplats :) Där jag förövrigt har jobbat 4 gånger i mitt liv :) Och som jag sålde verktyger till också tills för något år sedan... Det känns som du jobbar för femte gången sa de ;)

elin

Hoppas du får en toppen bra kväll!<3

Sarah

Förstår att de har svårare att bromsa än t ex en bil :)

ullie

miin pappa va chafför på adamssons samma som dhl typ här o min morbro kör lastbil med husvagnar mestadels runt hela landet fast mest uppåt landet så ja jag har lite hum om va de gör .. vilket jobb alltså o måste säga de flesta yrkeschafför är Väldigt bra i trafiken oxå

blev inget jobb för mej i kväll vännen

NICOLE

Ja en kanske inte tänker på vilket jobb de gör :) När jag jobbade i kiosk fick vi lära oss att lägga upp myyyycket mat till chaufförerna haha :)

Norahsmamma

Finns många yreksgrupper som många inte tänker på och håller med dig om denna.

Annika

Mycket intressant läsning. Chaufförerna gör ett bra jobb. Hugo tyckte säkert det var spännande att vara med morbror en dag på jobbet.

Sofie - Livet på landet med tre små!

Håller helt med dig! Svärfar kör med lastbil och det är verkligen inte bara att köra runt lite. Det är så mycket mer! Dom sliter verkligen som bara den med både pressade tider och med all trafik och alla som förstör för dom ute i trafiken.

Anonym

Yrkesförarens dag 9/9